038 – 206 8000

Nieuws

Groei Transferro zet vrijwel onverminderd door

Geplaatst op 31 december 2018

Net geen record, toch opzienbarende cijfers. Het jaar 2018 was voor Transferro het jaar met de één na hoogste omzetgroei. In 2017 werd nog een omzetstijging behaald van bijna 25%, dit jaar blijft de teller steken op een groei van 21,5%.

Rust in de tent
Arap-John Tigchelaar, algemeen directeur van Transferro kijkt terug op een zeer bewogen jaar.
“We hebben vaak intern tegen elkaar gezegd dat we zo graag ‘rust in de tent’ willen maar de groei en ontwikkelingen gaan zo hard dat ‘rust’ ongeveer het enige is wat we niet met elkaar behaald hebben.

Begroting
De groeiprognoses worden keer op keer overtroffen. Tigchelaar hield al rekening met een forse stijging in 2018 maar gaandeweg bleek wel dat zelfs de begrote omzet met zo’n 10% overschreden zou worden. Alle zeilen moesten bijgezet worden om dit nog goed te handelen.

Verdubbeling
Vijf jaar geleden beoogde Tigchelaar een verdubbeling van de omzet, in vijf jaar. Die doelstelling is ruimschoots behaald. En verder? “In 2020 willen we over de honderd miljoen euro grens gaan. Geen sinecure maar ook weer geen onmogelijke opgave” volgens Tigchelaar.

Jaarcijfers
De snelheid zit er goed in. Op oudejaarsdag zijn de voorlopige winstcijfers zoals gewoonlijk bekend. Amper drie weken later wordt de concept jaarrekening aan het bestuur van de vereniging Transferro voorgelegd. “Haast een militaire operatie, waarbij we extra trots zijn op onze controller Katinka Bos die samen met accountantskantoor Mazars dit weet te realiseren.

Geen winstdoelstelling
Als vereniging Transferro beoogt deze voor haar leden maximaal voordeel te behalen. Niet in de vorm van winst maar om zo ‘lean’ mogelijk alle gezamenlijke inkoopvoordelen door te geven.
“Dat zien we terug in de brutowinst van 2018” aldus Katinka Bos. “Meer dan ooit zien we het voordeel van samenwerking vertaald worden in voordelen voor de leden”. Transferro opereert op het scherpst van de snede.

Investeringen
“Er blijft niets ‘onnodig’ in de organisatie ‘hangen’ vervolgt Tigchelaar. “Maar we blijven en moeten wél investeren”. Een topjaar omschrijft Transferro het. Naast interne verbouwingen i.v.m. forse uitbreidingen in personeel is ruim zeven ton geïnvesteerd in automatisering, magazijnmaterieel en natuurlijk de ruim duizend zonnepanelen. “En we gaan door met forse investeringen in 2019, met name in het magazijn”.

Ledenverloop
Naast de zeven Bouwcenters met totaal zevenentwintig vestigingen traden in 2018 ook toe Theunisse uit Oss en Aandrijf Techniek Deventer. Verder sloot de Belgische inkooporganisatie Sanicoop aan die naast haar ‘eigen’ achtentwintig leden in 2019 ook nog veertien leden van Prodiy ziet aansluiten. En dat is niet de enige stap in België die Transferro zet. Na akkoord van bestuur Adimat zal de Bouwpunt groep in 2019 toetreden, mogelijk al eerste kwartaal 2019. Per 1 januari 2019 treden nog meer nieuwe leden toe: Salo U.A., HBL Online en Bouwcenter Koolschijn.
Komen er dan alleen maar leden bij, bij Transferro? ”Nee hoor, glimlacht Tigchelaar. Campie in Breda stopt per 1 januari en er zijn drie leden die hun bedrijf verkocht hebben. Vaak zijn we zelfs een beetje trots als er een geslaagde verkoop heeft plaatsgevonden. Als het mogelijk is dragen we ons steentje daaraan bij”.
Eind 2018 stond de teller op 245 bedrijven aan wie Transferro factureert.

Facturen
Transferro verwerkte zo’n 40.000 facturen meer dan in 2017. Helaas worden bijna 7.000 van de ruim 230.000 facturen in 2018 nog steeds niet elektronisch ontvangen.

Centraal Magazijn Zwolle
In Zwolle lagen op 31 december 16.699 artikelen op voorraad. Dat is ruim 15% meer dan een jaar ervoor. De voorraadwaarde was in 2017 al met een miljoen toegenomen, maar nu zelfs in 2018 met anderhalf miljoen euro waarde gestegen.
Transferro onderscheidt zich met het magazijn als ‘het centrale magazijn voor de leden’. Leden kunnen makkelijk gebruik maken van de voorraad middels het next-day-delivery principe.
De Drop-Shipments, het leveren bij de eindgebruiker, verdubbelde opnieuw en verdrievoudigde zelfs in België.
Het eigen magazijn van 10.000 m2 is medio 2018 uitgebreid met bijna 30% vloeroppervlak door het naastgelegen pand gedeeltelijk er bij te huren.

Inkoop
Er werden 17% meer (bijna 582.000) orderregels bij Transferro magazijn geplaatst.
De gemiddelde orderwaarde is licht gedaald en bedroeg met € 44,07 bijna een euro minder dan de orderregel waarde van € 45,52 in 2017. Dit past geheel in de trend van het ‘dagelijks’ bestellen.
Transferroleden ‘’steunen’ erg op de voorraad in Zwolle. Leden maken zo bijvoorbeeld gebruik van API’s om in eigen ERP of zelfs op eigen webshop de voorraad in Zwolle zichtbaar te maken.
“Optimale integratie van systemen dus, niet voor onszelf maar ten dienste van de leden”, aldus Tigchelaar.

Loading...