038 – 206 8000

Nieuws

BERDAL: van traditioneel productiebedrijf naar sterk merk met een brede dienstverlening

Geplaatst op 6 september 2018

Je kent ze zeker: de emmers, kuipen, kniebeschermers en rubberen hamers van Gripline. De dak-, goot- en gevelproducten van Pandser. Of de duurzame en flexibele folies van Foliefol. Al deze producten, die over de hele wereld worden gebruikt, komen van het oer-Hollandse bedrijf BERDAL.

Eugène van den Broek is er sinds anderhalf jaar commercieel directeur. In die periode transformeerde BERDAL van een traditioneel productiebedrijf naar een sterk merk met een brede dienstverlening. Let’s build together is nu het devies bij BERDAL en dat levert een gemiddelde omzetgroei op van 20%. Eugène vertelt er hier alles over.

BERDAL zag al langer dat de markt aan het veranderen was. Waar het vroeger nog meer dan genoeg was om een goed product af te leveren, is er de laatste jaren steeds meer behoefte aan extra dienstverlening door leveranciers. Denk aan het beschikbaar stellen van data van de producten (producteigenschappen, certificaten, beeldmateriaal, commerciële teksten), maar ook kennisoverdracht en logistieke ondersteuning.

Twee jaar geleden ging bij BERDAL het roer om. Eugène van den Broek: “BERDAL is een echt familiebedrijf en in 2016 werd de overdracht ingezet van de 1ste naar de 2de generatie. Dat was een goed moment voor verandering. BERDAL wilde meer worden dan een productiebedrijf, namelijk een echte partner voor klanten, zodat we samen meer business kunnen genereren.”

Drie merken: Gripline, Pandser en Foliefol
BERDAL nam eerst het portfolio onder handen en koos ervoor om het assortiment in drie hele duidelijke merken neer te zetten: Gripline, Pandser en Foliefol. Ook werd een fulltime salespromotor in dienst genomen, die klanten in de winkel ondersteunt met kennisoverdracht, het organiseren van toolboxen en de winkelinrichting. Daarnaast zette BERDAL enorm in op datamanagement door alle artikelinformatie digitaal beschikbaar te maken in databases zoals het EZ-base waar we bij Probin mee werken.

Eugène: “Wat we hiermee willen bereiken is dat we onze klanten veel meer faciliteren. We hebben er meteen ook voor gezorgd dat de data van onze producten in vijf talen beschikbaar zijn. Omdat we sterk internationaal zijn georiënteerd, maar ook omdat we merken dat er in Nederland steeds vaker behoefte is aan meertalige productinformatie. Nu kan een Probin-vestiging ook heel eenvoudig een leaflet of brochure maken in een andere taal als daar bij klanten behoefte aan is.”

Voorloper worden
Er bestaat geen twijfel over dat er bij BERDAL hard is gewerkt de afgelopen twee jaar. “We startten misschien met een kleine achterstand, maar stelden onszelf tot doel om binnen korte tijd een voorloper te zijn in de markt. Dan moet je er ook echt voor gaan. Vorig jaar wilden we het Pandser-concept uitrollen op de Belgische markt, maar we hadden op dat moment onze data nog niet in het Frans en Duits beschikbaar. Het lukte ons toen om die data binnen 2,5 week te leveren. Daar kregen we veel complimenten over en omdat we zo snel schakelden stonden onze producten al zo op tijd online in de webshop, dat de eerste bestellingen al binnenkwamen voordat de fysieke winkels überhaupt open waren.”

Nog sneller leveren, ook de specials
De samenwerking tussen BERDAL en Probin bestaat al jaren en kreeg ook een vernieuwde invulling door de veranderingen bij BERDAL. “Vorig jaar zijn we intensief met elkaar in gesprek gegaan om te kijken wat we samen kunnen doen om het voor de leden en klanten van Probin nog beter te organiseren. Zo zijn we onder meer tot een duaal distributiebeleid gekomen waardoor er in Zwolle nog meer producten op voorraad zijn, maar ook de specials voor Probin-leden direct vanuit onze productielocatie snel leverbaar zijn.”

Verbeteringen door input uit de markt
Eugène merkt dat steeds meer Probins de producten van BERDAL ontdekken. “Het merk Pandser bijvoorbeeld, groeit enorm hard. Steeds meer Probins nemen het in hun assortiment op en vragen ook om kennisoverdracht over de producten. Wij zijn daar dubbel blij mee, omdat die kennissessies en de contacten die we met de Probin-vestigingen hebben ons waardevolle inzichten geven over onze producten. Over onze speciekuip van Gripline hoorden we bijvoorbeeld dat de kunststofgeur van de kuip het product minder aantrekkelijk maakt om op de winkelvloer te verkopen. Daarom ontwikkelden we de Gripline Durable: een kuip die bijna geen kunststof geur meer heeft en daardoor wel aantrekkelijk is om in acties en voor verkoop bij de balie te gebruiken. We pasten de kuip bovendien zo aan, dat ze makkelijk uit elkaar te halen zijn als ze zijn opgestapeld. Dat levert zowel in de winkel als in het magazijn meer gemak op.”

Meest moderne productielocatie van Europa
Al die verbeteringen leggen BERDAL geen windeieren. “De markt pakt onze nieuwe manier van denken enorm op. Dat zien we aan de klanttevredenheid, maar zeker ook aan de omzet. De Nederlandse markt voor de groothandels groeit dit jaar zo’n 7%. Wij groeien wel 20%. Dat kan niet anders dan te maken hebben met onze nieuwe marktbenadering.”

“Dat betekent ook dat we flink moeten aanpoten in onze productie. Onze fabriek is de meest moderne productielocatie in Europa op dit gebied. We werken met robots en spuitmachines en zijn volledig geautomatiseerd. Zelfs het bevestigen van de beugels aan de emmers gaat bij ons automatisch. Dat is bij geen enkele concurrent het geval. Door die vergaande automatisering kunnen we met heel weinig mensen 24 uur per dag productie draaien. Desondanks is de uitdaging groot. In de maand mei bijvoorbeeld, was de order-intake 35% hoger dan vorig jaar. Terwijl de maand mei in Nederland een maand is vol feest- en vakantiedagen. Toen hebben we onze Poolse productiemedewerkers van de productielocatie in Polen naar Nederland gehaald om door te kunnen werken, terwijl we onze Nederlandse werknemers ook dat lange weekend vrij konden geven. Zo stellen we constant alles in het werk om onze dienstverlening op een hoog niveau te houden. En we breiden uit, dat is al zeker. Waar precies, dat weten we nog niet, maar we zien de vraag voorlopig zeker niet afnemen, dus we blijven investeren.”

 

Loading...